Jadłospis przedszkolny (wszystkie przedstawione normy są dla dzieci w wieku przedszkolnym):
PONIEDZIAŁEK
Śniadanie - Chleb żytni i mieszany własnego wypieku z masłem 82% tłuszczu, twarożek ze szczypiorkiem i ogórkiem zielonym, szynka z piersi kurcząt pieczona w ziołach, rzodkiewka do chrupania, napar brzoskwiniowy (1,7)
Zupa - Wiosenna zupa z kalarepką, koperkiem i młodymi ziemniakami z dodatkiem śmietany (7,9)
Drugie danie – Makaron spaghetti po bolońsku z czerwoną soczewicą, surówka z ogórków małosolnych, czerwonej cebuli, papryki i natki pietruszki, lemoniada arbuzowa z owocami (1,3,9)
Podwieczorek – Bułeczka drożdżowa z czarną porzeczką i kruszonką, woda mineralna niegazowana (1,3,7)
Energia: 73% DRP 1022 kcal ; Białko: 73% DRP 38,3 g ; Tłuszcze: 74% DRP 28,8 g ; Węglowodany: 74% DRP 155 g
WTOREK
Śniadanie – Bułka graham z masłem 82% tłuszczu, pieczony domowy pasztet, ser żółty, papryka czerwona, sałata, kiełki, napar owocowy z truskawek (1,3,7,9)
Zupa – Krem kukurydziany z prażoną kukurydzą (7,9)
Drugie danie – Pieczona szynka z tymiankiem i rozmarynem w sosie własnym, kasza gryczana, zasmażane buraczki z jabłkami, kompot z gruszek i śliwek (1,9)
Podwieczorek – Pudding ryżowy na mleku z laską wanilii, malinami i wiórkami kokosowymi, woda mineralna niegazowana (7)
Energia: 75% DRP 1051 kcal ; Białko: 76% DRP 39,9 g ; Tłuszcze: 74% 28,7 g ; Węglowodany: 75% 159 g
ŚRODA
Śniadanie – Płatki owsiane na mleku z żurawiną i gorzką czekoladą, chleb pszenny z masłem 82% tłuszczu, gotowane jajko z wolnego wybiegu ze szczypiorkiem, pomidor malinowy (1,3,7)
Zupa – Rosół z trzech rodzajów mięs z makaronem literki (1,3,9)
Drugie danie – Naleśniki z domieszką mąki orkiszowej, domowa konfitura z owoców leśnych, twarożek waniliowy, lemoniada cytrusowa z miętą (1,3,7)
Podwieczorek – Foccacia z salsą pomidorową i mozarellą, woda mineralna niegazowana (1,3,7)
Energia: 74% DRP 1033 kcal ; Białko: 73% DRP 38,0 g ; Tłuszcze: 73% DRP 28,5 g ; Węglowodany: 76 % DRP 161,2 g
CZWARTEK
Śniadanie – Chleb mieszany z masłem 82% tłuszczu, schab pieczony z czosnkiem niedźwiedzim, powidła śliwkowe, marchewka do pochrupania, kakao na mleku (1,7)
Zupa – Krem z pieczonych pomidorów z kaszą jaglaną (9)
Drugie danie – Kotlet drobiowy mielony, ziemniaki gotowane z koperkiem, mizeria, sok marchewkowo jabłkowy własnej produkcji (1,3,7,9)
Podwieczorek – Budyń waniliowy z wiśniami, ciasteczka owsiane, woda mineralna niegazowana (1,3,7)
Energia: 76% DRP 1065 kcal ; Białko: 75% DRP 39,6 g ; Tłuszcze: 76% DRP 29,5 g ; Węglowodany: 75% DRP 159,5 g
PIĄTEK
Śniadanie – Chleb szlachecki własnego wypieku z masłem 82% tłuszczu, pasta rybna z tuńczyka i suszonych pomidorów, sałata, serek grani ze świeżymi ziołami, napar rooibos (1,4,7)
Zupa – Krem z zielonych warzyw z prażonymi pestkami słonecznika (9)
Drugie danie – Burgery jajeczne, puree ziemniaczane na maśle i mleku, surówka z kiszonej kapusty, marchewki, jabłka i zielonej pietruszki, kompot wieloowocowy z rabarbarem (1,3,7,9)
Podwieczorek – Czekoladowe ciasto brownie z burakiem, maliną i wiórkami kokosowymi, woda mineralna niegazowana (1,3,7)
Energia: 73% DRP 1028 kcal ; Białko: 73% DRP 38,2 g ; Tłuszcze: 73 % DRP 28,3 g ; Węglowodany: 72% DRP 151 g
*% DRP – procent Dziennej Racji Pokarmowej
Legenda alergenów:
1. Produkty zawierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazania konsumentom informacji na temat żywności (DzUrz UW nr L 304 z dnia 22 listopada 2011 r.), przy każdym posiłku umieszczona została informacja na temat występowania w potrawie alergenów.